Tort Sacher (II)



Timp de preparare: 120 min.

Ingrediente:
Blatul:
150 g ciocolata amaruie,
130 g unt moale,
110 g zahar pudra,
110 g zahar tos,
1 baton de vanilie (miezul),
6 galbenusuri,
6 albusuri,
125 g faina.

Umplutura si glazura:
300 g dulceata de caise,
200 g zahar,
1/8 l apa,
200 g ciocolata amaruie.


Mod de preparare:

Se taie ciocolata bucatele, se pune intr-un vas de Jena si se lasa sa se topeasca pe baie de aburi (peste un vas in care fierbe apa). Se pune untul moale (lasat de seara la un loc cald) intr-un castron mai inalt, se cerne deasupra zaharul pudra si se adauga maduva de vanilie. Se bat bine cu mixerul, adaugandu-se rand pe rand cate un galbenus si cate putina ciocolata topita.
Separat, se bat albusurile spuma (cu zaharul tos turnat in ploaie), si se introduc in crema de ciocolata, mai intai 2/3 din albus, apoi faina (cernuta), amestecandu-se usor, iar pe urma si restul de albusuri. Se acopera fundul unei forme (cu diametrul de 24 cm) cu hartie, se toarna compozitia si se intinde cu o spatula sau un cutit mai lat, pentru ca suprafata sa fie dreapta.
Se coace 15 min. in cuptorul incins dinainte - cu usa intredeschisa (se baga o lingura de lemn in deschizatura) - dupa care se inchide usa cuptorului si se mai coace 30-40 min. Se scoate forma din cuptor, se desprinde aluatul de pe margini si se rastoarna blatul pe un fund de lemn. Se indeparteaza hartia si se lasa sa se raceasca putin (circa 20 min.). Se intoarce pe partea cealalta si se lasa pana ce se raceste de tot. Apoi se taie in doua pe orizontala. Se incalzeste dulceata intr-o craticioara, amestecand intruna, si cu jumatate din cantitate se unge partea de jos a tortului (primul blat). Se aseaza deasupra cealalta parte, se apasa usor si se unge si ea cu dulceata ramasa.
Prepararea glazurii: se lasa sa fiarba zaharul cu apa exact 4 min. (in clocot). Se taie ciocolata marunt, 150 g se pun la topit pe baie de aburi, dupa care se adauga putin cate putin la siropul de zahar, pana ce se obtine o glazura groasa si neteda. Se toarna glazura pe mijlocul tortului si se intinde repede intai pe suprafata si apoi pe margini. Se pune tortul pe un platou si se lasa sa se intareasca glazura. Se inmoaie un cutit in apa fierbinte si se marcheaza pe tort cu cele 12 felii. Se inmoaie si restul de ciocolata - tot pe baie de aburi - si se orneaza tortul dupa dorinta, cu un cornet. Tortul se lasa peste noapte la rece. Se serveste cu frisca pusa deasupra, pe farfurie, cand e servit.

Citeste si ...


Paste cu carnati si ardei grasi


Dulceata de mure


Paste cu fructe de mare


Briose cu banane si ciocolata neagra