Sarmale cu carne de porc si varza acra in dovleac



Timp de preparare: 150 min.

Ingrediente:

700 g carne de porc tocata,
500 g carnati de casa afumati,
2 kg varza acra,
150 g orez,
2 cepe,
1-2 morcovi,
2-3 rosii,
100 g ketchup de rosii si ardei rosii,
100 ml bulion,
2 ardei grasi sau gogosari,
2 cuburi/lingurite concentrat costita afumata/ciuperci,
20 ml ulei,
1 legatura marar si patrunjel,
7-8 foi de dafin,
sare,
piper,
paprika,
cimbru,
1/2 dovleac de placinta.



Mod de preparare:

Curatati, tocati si caliti in ulei cepele cu morcovul ras, adaugati ketchup, concentratul si orezul si lasati pana scade zeama. Amestecati cu carnea tocata, verdeata tocata si potriviti gustul de sare, piper, cimbru, paprika.

Taiati frunzele de varza acra in bucati potrivite. Incepeti sa infasurati sarmalutele. Scobiti dovleacul de miez, lasati doar 1 cm de coaja, umpleti-l cu sarmalute, asezati-l in mijlocul unui vas termorezistent (sau o cratita mai mare), iar de jur imprejur asezati radial celelalte sarmale. Taiati carnatii felii mai grosute si asezati-le pe marginea vasului si peste sarmalele din dovleac.

Decorati radial cu fasii de ardei gras (gogosar), turnati bulionul si apa pana acopera sarmalutele, presarati cu cimbru, adaugati foile de dafin si verdeata, apoi dati vasul la cuptor, la foc potrivit, cam 90 min. Trebuie sa aveti grija sa nu scada prea mult zeama, eventual completati cu putina zeama de varza si mai lasati circa 20 min. pana se rumenesc frumos.

Scoateti pe un platou dovleacul umplut cu sarmalute si asezati langa el mai multe sarmale, felii de carnati, varza. Decorati cu verdeata.

Pe farfurii puneti cate 2-3 sarmale, garnisiti cu fasii de ardei gras (gogosar) si verdeata. Se poate servi cu smantana si mamaliguta.

Citeste si ...


Crema de branza cu ceapa


Placintele bunicii


Compot de piersici


Vinete pentru iarna conservate in ulei