Placintele bunicii



Ingrediente:
1 kg de faina, 40 g drojdie proaspata, 1 lingurita de zahar, 3 linguri de ulei, apa calduta sau
lapte.

Mod de preparare:
Se pune faina intr-un castron, in mijlocul ei se face loc si se pune drojdia dizolvata in apa sau
lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar. Se presara deasupra drojdiei un strat foarte fin
de faina, se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora la caldura. Apoi se framanta un
aluat potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se
desprinde usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata. Se
acopera cu un prosop incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Planseta pe
care se va intinde aluatul nu trebuie pudrata cu faina, ci unsa cu ulei. In acest fel, se lucreaza
mai usor, mai repede si aluatul nu se prinde de maini. Dupa ce aluatul a dospit, se ia o bucata
(cam cat un pumn) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma
de patrat. In centru se pune umplutura (de post, de carne, varza, branza etc.) si se
impacheteaza ca un plic, adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea
acestora. Se intinde usor cu sucitorul si apoi se prajeste placinta intr-o tigaie cu ulei bine
incins.
Umplutura de post: 500 g cartofi fierti in coaja se curata si se dau prin masina de tocat. Se
amesteca cu 2 cepe prajite in ulei, cu piper mult si sare. Se mai adauga si seminte de chimen.
Placinta cu cartofi se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii. E buna si la bere sau vin.
Cand nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea desarata amestecata
cu cozi de ceapa verde, marar si loboda. Se pot umple si cu varza acra, calita, si atunci se
servesc calde, cu smantana.

Citeste si ...


Baclava cu nuca de cocos


Mini-eclere cu crema


Ciuperci gratinate


Prajitura cu prune, rozmarin si coniac